Therapievormen & Groepsaanbod
Wij geloven erin dat het enorm ondersteunend kan zijn om jezelf op een andere manier te ervaren in een veilige omgeving.
Ontdek jezelf in een veilige omgeving
In ons leven bevinden we ons allemaal wel eens in een periode van kwetsbaarheid en nederigheid. Ieder van ons heeft iemand nodig en verdient iemand die naar ons luistert en die voor ons zorgt op weg naar een beter zelf en een beter leven.
Werken aan verandering en verbetering is een proces waarin we hier bij Raja Psychologie proberen helder te krijgen hoe je over dingen denkt, hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Binnen onze praktijk vinden wij het belangrijk dat een behandeltraject aansluit bij wat jij nodig hebt en daarom kiezen wij ervoor om behandelgesprekken te combineren met andere vormen van therapie.
Bij Raja Psychologie geloven we dat het enorm ondersteunend kan zijn om jezelf op een andere manier te ervaren of jezelf – in een veilige omgeving – in een voor jou misschien ongemakkelijke setting te brengen. Dit kan je helpen om meer in contact te komen met jezelf en je gevoel.
Woorden kunnen moeilijk te vinden of moeilijk te zeggen zijn en soms ben je je niet eens bewust van wat je voelt. Verschillende vormen van therapie stellen je in staat je gevoelens op een veilige en productieve manier te kanaliseren. Groepstherapie kan ons hierbij verbinden en laten zien dat we niet alleen zijn, we kunnen van elkaar leren en ervaringen uitwisselen.
Heb je nog vragen of wil je je graag aanmelden? Stuur een mailtje aan info@rajapsychologie.nl of vraag je behandelaar.
Bewegingstherapie
Een belangrijk onderdeel van een behandeltraject bij Raja Psychologie is het (opnieuw) herkennen en verkennen van jouw eigen mogelijkheden. Door middel van bewegingsgerichte en lichaamsgerichte activiteiten kan er gewerkt worden aan het verminderen van bewegingsangst, beter luisteren naar lichaamssignalen, een betere energieverdeling en plezier in bewegen. Even uit je hoofd, en terug naar je lichaam!
De middelen die hiervoor ingezet worden zijn kleine workouts, wandelen, joggen, buiten fietsen en verschillende bewegingsactiviteiten buiten aan de frisse lucht.
Bewegingstherapie wordt aangeboden in groepsverband en/of individueel, waarbij er gewerkt wordt aan persoonlijke doelen. Het specifieke van werken in groepen is dat de leden van de groep allen betrokken zijn bij elkaar. Juist deze betrokkenheid, verbondenheid en interactie met elkaar bieden jou extra ontwikkelingsmogelijkheden.
Wanneer? woensdag, 12 april 2023 om 15:00 uur


Workshop Zonnekind
Iedereen draagt een schaduw en een zonnenkind in zich.
Veel dingen in onze kindheid hebben een grote indruk op ons gemaakt en zelfs een grote impact op ons gehad. Soms weten we dat en soms niet. Als we proberen deze te herkennen kan ons dat helpen om te leren hoe we beter om kunnen gaan met moeilijke situaties in het heden. We moeten weten dat we een schaduw en een zonnenkind met ons meedragen en we moeten deze ook kunnen herkennen wanneer deze tevoorschijn komen. Ons schaduwkind houdt alle negatieve dingen in in die wij geloven en die wij als kinderen hebben geleerd. Net zoals alle zorgen, angsten en twijfels. Tegenover hiervan staat ons zonnenkind. Deze houdt alle mooie dingen van onze kindheid in. Wat hebben we geleerd en welke positive dingen hebben we beleefd? Wat kunnen we hiervan leren vandaag?
Tijdens deze workshop proberen we samen het zonnenkind in jou te ontdekken.
Wanneer? vrijdag, 14 april 2023 om 16:00 uur

"Geef je leven weer de richting die je wenst!"
- Individuele behandelgesprekken
- Jezelf ontdekken en ervaringen opdoen
- Werken aan verandering en verbetering
Zeer persoonlijk en empatisch.
Ik ben erg tevreden over de algehele gang van zaken. De praktijkruimte is aangenaam en er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving.
Passende oplossing
Ik ben heel tevreden over mijn behandeling. Er is namelijk heel passend gekeken naar de situatie en aan de hand daarvan is er gekeken wat goed is en wat niet.

Lichaamsgerichte Therapie
Je lichaam is altijd in het nu, maar het draagt de herinnering van het verleden. Hierdoor kan je nu aanpakken wat voorheen verstoord was omdat het 1 geheel is in het lichaam.
Je lichaam wordt beïnvloed door al jouw ervaringen en emoties. Het is in staat om veel te verwerken, te dragen of te helen. Maar als het genoeg is dan geeft het lichaam een seintje dat er iets mis gaat. Wanneer we niet luisteren naar deze signalen kunnen er blokkades vast komen te zitten die zich kunnen uiten in pijn, ziekte of emoties.
Lichaamsgerichte therapie kan je leren om te luisteren naar wat het lichaam te zeggen heeft.
Samen met Heidi ga je op zoek naar de verborgen boodschappen en hun betekenis. Je leert communiceren met je lichaam en op een gezonde manier weer tot uitdrukking brengen wat er in je speelt. Naast het emotioneel functioneren kijkt Heidi ook naar jouw lichaamsspanning, lichaamstaal, lichaamshouding en jouw manier van bewegen. Door middel van ademhaling, expressie, beweging of aanraking kan je weer in contact komen met jezelf en jouw proces.
Lichaamsgerichte therapie is voor velen prettig omdat je niet veel hoeft te praten of te analyseren. Door de eerlijkheid van je lichaam kom je snel tot de essentie van het probleem en kun je zonder woorden verandering aanbrengen. Als je goed op het signaal van je lichaam let, begrijp je het zonder erbij na te denken.

Kunstzinnige Therapie
Kunstzinnige therapie geeft je de mogelijkheid om in een buitengewone, rustgevende en non-verbale manier het onzegbare uit te drukken. Woorden kunnen moeilijk te vinden of moeilijk te zeggen zijn en soms ben je je niet eens bewust ervan wat je eigenlijk voelt. De kleuren en vormen die in de Kunstzinnige therapie worden gebruikt, kunnen de veerkracht bevorderen om jouw psychologische en fysieke balans te herstellen en om een nieuw leven aan te gaan. Door middel van tekenen, schilderen of boetseren kun je je gevoelens en gedachten een vorm geven. Hoe ziet jouw angst er nou eigenlijk uit? En welke kleur geef je eraan?
Kunstzinnige therapie geeft je de vrijheid om je verhaal op je eigen manier te delen door middel van vormen of symbolen. In de stilte kun je je gevoelens op een veilige en productieve manier kanaliseren. Je kan je probleem zien en zelfs aanraken. Je kan boosheid loslaten door middel van kleuren en streken. Met deze nieuwe manier van omgaan met wat je voelt zullen groei en genezing komen. Ieder van ons draagt de kunst van het beter worden in zich.

Yogatherapie
De therapie vindt plaats in de Bezinningsruimte van onze praktijk en wordt begeleid door onze lieve collega Heidi. Het opdoen van nieuwe ervaringen kan je helpen jezelf beter te leren kennen en kan een enorme hulp zijn om te werken aan een fundamentele verandering en verbetering binnen je behandeltraject bij onze praktijk.
Yoga betekent verbinding. Het gaat om het verbinden van lichaam, adem en geest. De adem staat hierbij centraal. Door concentratie op de adem en de houding ontstaat een meditatieve aandacht die leidt naar meer verbinding met jezelf. Verbinding met jezelf en je lichaam is de sleutel om je te verbinden met andere mensen in het dagelijks leven.
Het is een kleine groep waarin respectvol en accepterend met mekaar om wordt gegaan in een omgeving waarin je je veilig en vertrouwd kan voelen. Er wordt rekening gehouden met jou individuele behoeftes, zorgen en spanningen. Hierdoor is deze therapievorm geschikt voor iedereen.
Wanneer ? zaterdag, 8. april 2023 om 10:00 uur
Wie ben ik? - Een onderzoek in kleur en beweging op papier
Veel dingen die je voelt en ervaart zijn vaak nog niet in woorden uit te drukken, of je bent je er nog niet bewust van. Door middel van tekenen, schilderen of boetseren kan je iets creëren wat kan helpen om je psychische en lichamelijke evenwicht te herstellen.
Als je denkt dat je niet creatief of kunstzinnig bent, dan zouden we je juist willen stimuleren om te komen en jezelf deze ervaring te gunnen: ‘Ieder mens wordt als kunstenaar geboren, de kunst is om er een te blijven’ Pablo Picasso Onder begeleiding van onze therapeute Agnes zal je stap voor stap aan de slag gaan op je eigen manier en mag jij je eigen invulling geven aan de opdrachten. Aan het einde van de middag ben je een ervaring rijker, heb je jezelf beter leren kennen en neem jij je kunstwerk mee naar huis!
Wanneer ? dinsdag, 25 april 2023 om 16:00 uur


Schrijfjezelf
In de voorbereiding van de vastenmaand Ramadan hebben we nagedacht over de manier waarop we deze maand kunnen invullen. Onze collega Maame kwam op het mooie idee te starten met een schrijfgroep. Een fijne en veilige manier om jezelf op een andere manier te ervaren en beter te leren kennen. Ook kan het helpen richting en vorm te geven aan waar je naartoe wil in je leven. En op zijn minst kan het een uitlaatklep zijn voor de dingen die je wel wil uiten, maar (nog) niet met iemand wil delen.
Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte voor individueel vrij schrijven en voor schrijfoefeningen. Je kan je laten leiden door wat er in je opkomt en vanuit je pen op het papier wordt overgedragen. Er zal tijd zijn om met elkaar te delen en in gesprek te gaan over wat we op papier hebben gezet.
Wanneer? maandag, 8 mei 2023 om 16:00 uur

Mindfulness
“We are human beings, not human doers.”
Denk je vaak aan iets anders dan waar je op dat moment mee bezig bent? “In-het-moment” leven, hoe doen we dat of hoe zijn we daar? Wat betekent het om je te concentreren op zijn in plaats van doen in een tijdperk waarin productiviteit wordt beloond? Wat betekent het om een doelgericht, gereflecteerd leven te leiden? En hoe heeft mindfulness er iets mee te maken?
Mindfulness klinkt bijna als magisch geneesmiddel. Je kan er op allerlei manieren van profiteren. Het kan helpen bij slaapproblemen, gewichtsverlies, symptomen van depressie of angst, impulsiviteit, zelfrespect, aandacht en concentratie, empathie en mededogen, en algehele lichamelijke gezondheid en mentaal welzijn.
Mindfulness is ontwikkeld door John Kabat-Zinn, een getrainde Dharmaleraar (Dharma betekent lijden en verwijst naar de leer van de Boeddha).
Tijdens verschillende oefeningen en technieken opzettelijk aandacht besteden aan het huidige moment, zonder het te beoordelen of direct iets te hoeven veranderen. Je bewust ervan zijn van wat je zintuigen je op dit moment vertellen.
Terwijl je leert om aandacht te schenken aan je gedachten, gevoelens en waarnemingen van je zintuigen zonder ze als goed of slecht te beoordelen, ontdek je nieuwe graden van vrijheid en leer je hoe je beter met stress om kunt gaan.
Ook al zijn dit misschien bijproducten van mindfulness, in de kern gaat mindfulness eigenlijk niet over stressvermindering, verhoogde productiviteit of betere kwaliteit van leven.
Het woord mindfulness is een vertaling van het oorspronkelijke woord ‘sati’, waar de letterlijke betekenis ‘geheugen’ is. Een ander woord ervoor is ‘herinneren’. Ja, het gaat om aandacht, maar het is meer dan alleen aandacht. Aandacht besteden aan onze gedachten bevordert ook bewustwording van de persoon die we proberen te zijn, de waarden naar die we leven en het soort ethische of morele levensstijl dat we willen leiden.
Leren om vol te leven zoals jij dat wenst!

Workshop Eigenwaarde & Zelfvertouwen
Een laag zelfbeeld en een lage eigenwaarde hebben een grote invloed op onze geestelijke gezondheid. In deze workshop leer je hoe de meesten van ons vast komen te zitten in nutteloze cycli met angst, zorgen en onze gedachten. We laten je kennismaken met zelfcompassie (het tegenovergestelde van zelfkritiek) en we leren je hoe je je eigen waarden kunt identificeren en ernaar kunt leven. Wanneer je je goede eigenschappen, sterke punten en talenten begint te herkennen en wanneer je de manier verandert waarop je tegen jezelf praat, kun je geluk, vreugde en vrede in je leven vergroten. Weg met het veiligheidsgedrag dat verband houdt met een laag zelfbeeld! Deze workshop reikt je een aantal effectieve tools aan om de regie van je leven weer in handen te nemen.
Aan het eind van de dag kan deze workshop je helpen om je relatie met jezelf te verbeteren en om dagelijkse uitdagingen het hoofd te bieden, zodat je klaar bent om levensveranderende doelen voor de toekomst te stellen!
Emoties
Wij mensen investeren veel tijd en energie in ‘slimmer’ worden. Van jongs af aan worden we gevoed met informatie en kennis die ons moet helpen de wereld om ons heen beter te begrijpen. Maar als het aankomt op iets voelen en het begrijpen van deze gevoelens denken we vaak dat het allemaal vanzelf moet gaan. Dat is niet vanzelfsprekend, want ook emotionele kennis en vaardigheden moeten we leren!
Emotionele intelligentie is je vermogen met geduld en inzicht om te gaan met de belangrijkste problemen die je in jouw dagelijks leven tegenkomt. Zowel in je relaties met anderen, als in je relatie met jezelf. In hoeverre begrijp je wat er bij anderen onder de oppervlakte speelt en kan je je inleven in hun standpunt? En hoe goed ben je in staat om te gaan met woede, jaloezie, angst en verwarring?
In deze workshop leer je meer over je emoties, hoe het voelen en herkennen van emoties je leven rijker kan maken en wat handvatten om er beter mee leren om te gaan.


Voedt jezelf
Pruttelende saus, roeren in de pannen, zelfs van groente snijden kan je helemaal zen worden. Zeker in ons druk leven kan koken een rustmoment voor onszelf zijn.
Onze Kookworkshop is zo fijn omdat je samen met iets bezig bent. Als vanzelf praat je de dag door, terwijl je ondertussen samenwerkt om het eten te bereiden.
In een kleine groep ga jij onder begeleiding een gezonde vegetarische maaltijd bereiden – voor jezelf en andere. Rond 18:00 uur gaan we dan gezellig samen eten.
Eten verbindt.
Filmavond
Er zijn vele manieren om jezelf te inspireren en tot ontspanning te komen. Films zijn een sterk medium en kunnen ons vaak op een bepaalde manier bereiken waardoor een boodschap langer blijft hangen.
We doen een gezamenlijke voorbespreking waar we kunnen delen wat onze verwachtingen en ideeën zijn. En na de film sluiten we af met een nabespreking, waar je de mogelijkheid hebt te delen hoe je het hebt ervaren en welke boodschap je met je meeneemt.


Lichaamswerk
Wat heeft het lichaam jou te vertellen?
In dit uur ga je bewegen op muziek, contact maken, spelenderwijs jezelf leren kennen en tot expressie brengen. Je leert je eigen voorkeurshouding herkennen en wat dat jou wil vertellen.
Dat geeft stof voor de besprekingen tussendoor: Wat is een voorkeurshouding? Welke invloed heeft mijn houding op mijzelf en een ander? Hoe maak ik lichamelijk contact?
Een cijfer waar wij trots op zijn
Het was een grote stap voor mij om me aan te melden bij een psycholoog, omdat ik dacht dat mijn problemen niet groot genoeg waren. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe groot je problemen zijn, je kunt altijd terecht bij deze praktijk. De heer Raja is een fijne behandelaar die voldoende ruimte biedt om je verhaal te doen.
De hulp die ik hier krijg is geweldig! De omgeving is erg fijn en degene met wie ik nu praat is heel aardig en ze luistert naar me en daarnaast geeft ze me goede advies en tools die werken. Daarnaast is het fijn dat ik haar kan mailen als ik bijv. in de put zit en gewoon niet weet wat ik moet doen. het is fijn om te weten dat je hier niet alleen voor staat.
Ik ben heel tevreden over mijn behandeling. Er is namelijk heel passend gekeken naar de situatie en aan de hand daarvan is er gekeken wat goed is en wat niet. Dit heeft duidelijke handvaten gegeven om sneller en beter een keuze te maken. Dit liep persoonlijk niet goed en een inzicht van iemand anders helpt sterk bij het bepalen wat goed is en wat niet. Uiteindelijk is dit ten goede gekomen voor mezelf en ben ik zelfstandiger geworden. Mijn angstproblemen zijn hierdoor veel minder geworden en ik ben er sterker van geworden. Daar ben ik ook heel blij mee.
Er is een goede probleemanalyse gemaakt en de adviezen sloten hier goed op aan. Terugkoppeling van het geleerde via de mail vond ik prettig. Hierdoor kreeg ik bevestigd of ik het advies goed begrepen had. De sfeer tijdens de gesprekken was goed. Er was aandacht voor hetgeen gezegd of juist niet gezegd werd.
Een tijd geleden kwam ik via Shehzad bij Emma met mijn dochter. Inaya, meisje van toen 7 jaar liep erg vast. Woedebuien op school, en wij wisten niet zo goed waar dit vandaan kwam. Emma was zowel voor mij als moeder, en Inaya erg steunend. Ik kon altijd terecht voor vragen, en Inaya vond het fijn om met haar te praten. Emma leerde Inaya om te gaan met haar boosheid, en gaf ons fijne adviezen waar ook school veel aan had.
De behandelingen geven jouw gedachten een ander perspectief en daarbij helpen die om jouw op het rechte pad te behouden, daarnaast zijn het allemaal hele lieve mensen waardoor de omgeving juist veilig voelt.
Veelgestelde vragen
Behandelgesprekken met een psycholoog bieden jou de mogelijkheid om beter te overzien waar je tegenaan loopt en te ontdekken hoe jij hier het beste mee om kunt gaan. Jouw vermogen tot zelfreflectie wordt versterkt: wat is er met mij aan de hand en wat heb ik eigenlijk nodig?
Er is veel verscheidenheid in hoe we samen aan de slag gaan. Soms is het bijvoorbeeld nodig veel structuur in de sessies aan te brengen met het aanhouden van vaste thema’s of oefeningen, en soms is het passender de structuur meer los te laten en is de therapie vooral van jouw inbreng afhankelijk. Het één is niet per se beter dan het ander. Dit is afhankelijk van hoe jij in elkaar zit, van de klachten die jij ervaart en van wat jij belangrijk vindt.
Bij onze praktijk helpen wij jou graag verder om aan jouw doelen te werken!
Wanneer er sprake is van milde of matig ernstige psychische klachten, is behandeling bij onze praktijk meestal mogelijk. Denk onder meer aan: somberheid, angsten, negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en levensvragen. Je bent altijd welkom om contact met ons op te nemen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn en om meer helderheid te krijgen over wat je nodig hebt om jouw leven te veranderen en te verbeteren. Ernstige problematiek behandelen wij doorgaans niet. Dit is zo omdat wij bijvoorbeeld geen mogelijkheid hebben tot opname en geen 24-uurs bereikbaarheid of crisisdienst hebben. Wij kunnen dan dus niet de zorg bieden die eigenlijk nodig is.
Twijfel je of behandeling bij onze praktijk passend is, neem dan contact met ons op voor overleg. Ook zou je contact kunnen opnemen met je huisarts om samen te kijken naar passende hulp.
Onze praktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland en wij bieden verzekerde zorg die vergoed kan worden vanuit de basisverzekering. Bij vergoeding uit de basisverzekering betaal je wel altijd eerst jouw eigen risico, wat standaard € 385,- per jaar is. Hier krijg je dan ook een rekening voor van jouw verzekeraar.
Om in aanmerking te komen voor vergoede behandelgesprekken, hebben we een verwijsbrief nodig van je huisarts. Deze kan ook digitaal via Zorgdomein naar Raja Psychologie in Den Haag worden verstuurd.
De tarieven bij vergoede behandelgesprekken zijn hier terug te vinden.
Verder zijn behandelgesprekken op basis van zelfbetaling ook mogelijk. Het tarief is dan €90 per sessie van 60 minuten.