Waarom schriftelijke zelfreflectie zo belangrijk is.

In het algemeen willen velen van ons eerder rusten, velen van ons willen loslaten en graag verder gaan. Dat is natuurlijk en ook goed, maar we vergeten vaak om even stil te staan bij wat we mee hebben gemaakt en bij wat we hebben ervaren. Als samenleving willen we altijd snel verder naar het volgende, we kiezen ervoor om gewoon zo snel mogelijk door te gaan en we haasten van het ene naar het andere. Dat leidt ons af!

Een zelfreflectie draait om het terugkijken op eigen ervaringen om daarvan te kunnen leren. Het stelt je in staat om je eigen sterke en zwakke punten te herkennen, het kan jou helpen jouw stress en angst beter te begrijpen en het kan zelfs jouw zelfbewustzijn bevorderen.

Het draait erbij altijd om jou! Zelfreflectie betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt om zo stil te staan bij hoe je iets doet, welke keuzes je maakt, welke vaardigheden je inzet en hoe dat voelt. Dat laatste – je gevoel – is een thema waarbij je uitgebreid stil moet staan. Vaak reageren we namelijk vanuit een eerste impuls op een situatie. Dat betekent dat je niet eerst nadenkt voor je iets doet, maar handelt op basis van je eigen emoties. Zelfreflectie kan je helpen om ontvankelijker en gevoeliger te worden. Het kan soms zijn dat je handelt vanuit vooringenomen standpunten of overtuigingen zonder dat je dit zelf in de gaten hebt.

Zelfreflectie kan je ook helpen om in contact te komen met jezelf. Je moet namelijk in jezelf investeren en tijd voor jezelf nemen. Zie jezelf als een tuin. Als je het werk in de tuin niet doet, het inrichten, herschikken, de verbinding met jezelf verdiepen, nieuwe planten planten en als je geen tijd in je tuin doorbrengt, wordt het binnen de kortste keren rommelig en wild en dan moet je herinvesteren en dat kost veel tijd en energie.

Zelfreflectie is ook een essentieel hulpmiddel voor groei en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwe dingen leren, iets nieuws bouwen en nieuwe gewoonten beginnen, komt voort uit reflectie. Het laat ons zien wat we echt willen, wat we belichamen en wie we willen zijn of waar we willen staan in het leven.

Bij Raja Psychologie vinden we het belangrijk dat jij iets nieuws leert, iets nieuws opbouwt, misschien zelfs een nieuwe gewoonte aangaat en in ieder geval het oude doorbreekt wat je in deze situatie heeft gebracht. We vragen jou om vragenformulieren in te vullen over jouw ervaring tijdens een sessie of over de gehele behandeling. We geloven erin dat je in het verleden moeilijke dingen hebt moeten doen en dat je nog steeds moeilijke situaties kunnen overkomen. Onderschat jezelf dus niet tijdens het reflecteren. Uitdagingen liggen niet altijd voor de hand. Wat voor de een makkelijk is hoeft voor de andere niet makkelijk te zijn. Een van de grootste uitdagingen is dat we onszelf niet echt volledig toestaan om te herkennen wat voor ons moeilijk is. We gaan gewoon verder en denken dat het normaal is of we dragen het zo zwaar op onze rug. Vaak investeren we ergens in en kunnen we dan duidelijk zien wanneer het verspild is, maar we denken niet na over de keren dat we onszelf goed hebben geïnvesteerd. Het is interessant hoe hard we voor onszelf kunnen zijn.

Wat heb je dus van een sessie geleerd, wat heb je ervan meegekregen? Wat was moeilijk voor je en wat viel eigenlijk mee? Wat heeft je verrast?

We vinden het belangrijk dat er ook schriftelijke zelfreflectie wordt gedaan, aangezien het schrijven een specifiek soort bewustzijn en opmerkzaamheid creëert. Schrijven dwingt jou om langzamer te werk te gaan en de gebeurtenissen op een meer aandachtige manier te overdenken. Stilstaan – het reserveren van voldoende tijd voor zowel stilstaan als schrijven vertraagt het tempo van zelfreflectie. Zo ben je meer bewust dat geeft je meer inzicht in de geleefde ervaring.

Voor velen kan zelfreflectie persoonlijk en emotioneel uitdagend zijn. Met het hoge tempo van het  dagelijkse leven en de taakvolle schema’s is er geen ingebouwde tijd om de persoonlijke reacties van mensen op moeilijke omstandigheden te herkennen en te erkennen. Verder kan het ook ongemakkelijk zijn om een pijnlijk of onaangenaam gevoel onder woorden te brengen, vooral wanneer andere personen, zoals je therapeuten, je ervaring zullen lezen. Maar als je leert om het proces emotioneel te vertrouwen, kan er meer oprecht en eerlijk schrijven ontstaan.

De uitdagingen die je in het verleden hebt overwonnen, helpen je om negatieve ervaringen in de toekomst beter te verwerken. We denken vaak dat we slecht zijn in het omgaan met moeilijkheden, omdat we in het verleden nooit hebben gemerkt hoe goed we ermee zijn omgegaan.

Als we nog nooit hebben zitten nadenken over hoe we de vorige keer met een situatie zijn omgegaan, weten we niet hoe we met de volgende situatie moeten omgaan.

Vergeet dus de goede dingen niet en beleef ze opnieuw, zo vormen ze jouw hart en maken kunnen ze jouw krachtig. Er zullen altijd uitdagingen zijn, maar als je jezelf oefent in zelfreflectie zal je beter voorbereid zijn. Je kunt niet voor alles een plan hebben en je kunt je niet overal zorgen over maken, maar je kunt wel beter voorbereid zijn.

Bij Raja Psychologie willen wij bereiken dat je even de tijd neemt om met jezelf te zitten en jezelf vragen te stellen. Zodat je je kunt richten op je bewustzijn en persoonlijke groei. Zo creëer je een breder perspectief voor jezelf en op jezelf. Door te proberen open en eerlijk te antwoorden, kan je leren je kwetsbaar op te stellen en leer je zorgen voor jezelf.

Ook wij bij Raja Psychologie proberen ons kwetsbaar op te stellen, omdat we denken dat dit de beste manier is om iemand te bereiken, misschien wel om jou te bereiken, zodat we samen echt tot een verandering kunnen komen.  

We hebben veel veranderd in en om onze praktijk en we blijven ons ontwikkelen. Samen met jou  willen wij nieuwe ervaringen opdoen, tot nieuwe inzichten komen en jouw ervaring en zelfreflectie helpen ons hierbij. Je inspireert ons om door te gaan en te blijven geven. Jouw verhaal helpt ons ons werk beter te doen, ons te verbeteren. Zodat we er kunnen zijn voor anderen en we daarmee samen anderen de kans geven zichzelf te verbeteren.