Aanvullende informatie behandeltraject
Behandelinterventies
Depressie
Als je je al een tijdje somber voelt en geen energie of interesse meer hebt voor activiteiten die je normaal gesproken als plezierig ervaart, kan er sprake zijn van depressie. Je kan jezelf onzeker voelen, besluiteloos of je maakt je veel zorgen. Een depressie is iets anders dan een sombere bui. Een depressie kan verschillende aanleidingen hebben, maar kan ook zomaar ontstaan. Een depressie kan een reactie zijn op een verlies of ingrijpende levensgebeurtenis.
Behandelinterventies
Negatieve gedachten en weinig energie hebben spelen een grote rol bij depressieve klachten. Je ziet overal tegenop en kan de neiging hebben om steeds minder te gaan doen. Hierdoor word je steeds somberder. Deze negatieve spiraal kun je doorbreken door in actie te komen, door erop uit te gaan. Doordat je weer dingen onderneemt, heb je weer plezierige ervaringen. Hierdoor kan jouw stemming verbeteren. Binnen onze praktijk bestaat een behandeling uit een combinatie van activatie en cognitieve gedragstherapie. Deze is gericht op het bijsturen van negatieve gedachten en het trainen van andere positieve gedachten. Daarnaast is er aandacht voor jouw daginvulling. Omdat een depressie kan terugkomen leer je signalen herkennen en maak je samen met jouw behandelaar een terugvalpreventieplan.
Binnen het behandeltraject zal worden gekeken welke methode het beste bij jou en jouw situatie past. Mailcontact, telefonisch contact, vragenlijsten en online modules (e-health) kunnen worden ingezet naast de behandelgesprekken. Via ons elektronisch patiëntendossier kunnen wij in overleg met jou verschillende modules voor u klaarzetten, zoals dagboeken, educatiemodules en vragenlijsten.
Angst
Angst is een gevoel of emotie die optreedt als er sprake is van dreigend gevaar. Als u vaak angstig bent zonder dat er sprake is van gevaar of als uw reacties intens zijn en langer duren dan normaal, kan er sprake zijn van een angststoornis. Mensen met een angststoornis lijden ernstig onder hun angstreacties of worden er in het dagelijks leven door beperkt. Er zijn verschillende soorten angsten met verschillende klachten:
- Paniek en paniekaanval
- Gegeneraliseerde angst
- Specifieke fobie
- Sociale angst
- Hypochondrie
Behandelinterventies
Binnen onze praktijk bestaat de behandeling voor angst- en paniekklachten uit cognitieve gedragstherapie, exposure en responspreventie. Het is belangrijk dat je begrijpt hoe jouw lichaam reageert wanneer je denkt dat er gevaar dreigt. Je leert hoe je met deze reacties van het lichaam om kunt gaan en hoe je deze met jouw gedachten kunt beïnvloeden. Door stap voor stap de situaties op te zoeken die bij jou angst opwekken en te onderzoeken of jouw angstige verwachtingen uitkomen, veranderen jouw ideeën over de bedreiging. Je krijgt weer meer vertrouwen in jezelf. Het blootstellen aan een angstopwekkende situatie noemen we exposure. Als je door jouw angst nieuw en niet functioneel gedrag hebt aangeleerd, gaan we je vragen daar mee te stoppen. Dit heet responspreventie. Je onderdrukt daarbij zo lang mogelijk jouw neiging de situatie uit de weg te gaan.
Binnen het behandeltraject zal worden gekeken welke methode het beste bij jou en jouw situatie past. Mailcontact, telefonisch contact, vragenlijsten en online modules (e-health) kunnen worden ingezet naast de behandelgesprekken. Via ons elektronisch patiëntendossier kunnen wij in overleg met jou verschillende modules voor u klaarzetten, zoals dagboeken, educatiemodules en vragenlijsten.
To improve is to change
Het werken aan verandering en verbetering is een proces waarbinnen we gaan werken aan hoe je over dingen denkt, hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Bij Raja Psychologie geloven we dat het enorm ondersteunend kan zijn om jezelf op een andere manier te ervaren. Dit kan je helpen om meer in contact te komen met jezelf en je gevoel.
Trauma of Posttraumatische stress
Na het meemaken van een schokkende gebeurtenis kunnen klachten ontstaan. Soms ontstaan deze direct na de gebeurtenis maar ze kunnen ook op een later moment ontstaan. Het denken aan de gebeurtenis roept zoveel pijn, verdriet of angst op. Bij PTSS is er een maand (of langer) na de gebeurtenis sprake van verhoogde prikkelbaarheid. Je kan herbelevingen of nachtmerries hebben waarin je de gebeurtenis opnieuw beleeft. Dit kan heftige emoties bij jou oproepen. Je voelt je bijvoorbeeld gespannen, onrustig en alerter. Het kan ook zo zijn dat je slechter slaapt en moeite hebt met concentratie. Daarnaast kan zo’n ingrijpende gebeurtenis de manier waarop je over jezelf, andere mensen en de wereld denkt negatief beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van schaamte- en schuldgevoelens en minder vertrouwen hebben in andere mensen. Je kan je alleen, onzeker of onveilig voelen en hebt misschien het gevoel dat er elk moment weer iets naars kan gebeuren. Jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen hebben een deuk opgelopen.
Behandelinterventies
Er zijn verschillende goed onderbouwde therapievormen om een trauma of posttraumatische stressstoornis te behandelen. Binnen onze praktijk wordt cognitieve gedragstherapie toegepast en EMDR.
Vermijding kan klachten in stand houden. Door de herinnering niet meer te vermijden maar jezelf er juist aan bloot te stellen, kun je jouw trauma verwerken. Door de confrontatie met de nare ervaring aan te gaan, neemt de pijn van de herinneringen af. Ook leer je dat je het aan kan om aan de schokkende gebeurtenis te denken. De herbelevingen zullen hierdoor afnemen.
Daarnaast zullen we in de behandeling onderzoeken welke invloed de ingrijpende gebeurtenis op jou heeft. Welke gedachten en gevoelens spelen een rol? Wij helpen jou die gedachten op te sporen en te bespreken, zodat je ze kunt vervangen voor andere en helpende gedachten.
Binnen het behandeltraject zal worden gekeken welke methode het beste bij jou en jouw situatie past. Mailcontact, telefonisch contact, vragenlijsten en online modules (e-health) kunnen worden ingezet naast de behandelgesprekken. Via ons elektronisch patiëntendossier kunnen wij in overleg met jou verschillende modules voor u klaarzetten, zoals dagboeken, educatiemodules en vragenlijsten.
Een cijfer waar wij trots op zijn
Het was een grote stap voor mij om me aan te melden bij een psycholoog, omdat ik dacht dat mijn problemen niet groot genoeg waren. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe groot je problemen zijn, je kunt altijd terecht bij deze praktijk. De heer Raja is een fijne behandelaar die voldoende ruimte biedt om je verhaal te doen.
De hulp die ik hier krijg is geweldig! De omgeving is erg fijn en degene met wie ik nu praat is heel aardig en ze luistert naar me en daarnaast geeft ze me goede advies en tools die werken. Daarnaast is het fijn dat ik haar kan mailen als ik bijv. in de put zit en gewoon niet weet wat ik moet doen. het is fijn om te weten dat je hier niet alleen voor staat.
Ik ben heel tevreden over mijn behandeling. Er is namelijk heel passend gekeken naar de situatie en aan de hand daarvan is er gekeken wat goed is en wat niet. Dit heeft duidelijke handvaten gegeven om sneller en beter een keuze te maken. Dit liep persoonlijk niet goed en een inzicht van iemand anders helpt sterk bij het bepalen wat goed is en wat niet. Uiteindelijk is dit ten goede gekomen voor mezelf en ben ik zelfstandiger geworden. Mijn angstproblemen zijn hierdoor veel minder geworden en ik ben er sterker van geworden. Daar ben ik ook heel blij mee.
Er is een goede probleemanalyse gemaakt en de adviezen sloten hier goed op aan. Terugkoppeling van het geleerde via de mail vond ik prettig. Hierdoor kreeg ik bevestigd of ik het advies goed begrepen had. De sfeer tijdens de gesprekken was goed. Er was aandacht voor hetgeen gezegd of juist niet gezegd werd.
Een tijd geleden kwam ik via Shehzad bij Emma met mijn dochter. Inaya, meisje van toen 7 jaar liep erg vast. Woedebuien op school, en wij wisten niet zo goed waar dit vandaan kwam. Emma was zowel voor mij als moeder, en Inaya erg steunend. Ik kon altijd terecht voor vragen, en Inaya vond het fijn om met haar te praten. Emma leerde Inaya om te gaan met haar boosheid, en gaf ons fijne adviezen waar ook school veel aan had.
De behandelingen geven jouw gedachten een ander perspectief en daarbij helpen die om jouw op het rechte pad te behouden, daarnaast zijn het allemaal hele lieve mensen waardoor de omgeving juist veilig voelt.
Jeugd
Specifiek voor de doelgroep Jeugd hanteren wij binnen onze praktijk een systeemgerichte benadering. Dit betekent dat wij vanaf de intake kijken naar het betrekken van ouders, leerkrachten, het bredere sociale systeem en overige hulpverleningsinstellingen om te komen tot een passende behandelplan. Wij kijken hierbij niet alleen naar de klachten die worden ervaren, maar naar de bredere ontwikkeling van een kind op diverse levensgebieden. Binnen de behandeling worden individuele gesprekken aangevuld met ouderbegeleiding en systeemgesprekken om de vastgestelde behandeldoelen te bereiken.
Jongvolwassenen
In de behandeling van Jongvolwassenen wordt er aandacht besteedt aan de identiteitsontwikkeling. Wat moet ik doen? Wie moet ik volgen? Wie ben ik? Hoe kom ik er achter wie ik ben? Hoe kom ik van mijn angsten af? Wat moet ik met deze pijn? Wie luistert er naar mij? Is er iemand die mij kan begrijpen?
Er is aandacht voor de expliciete en impliciete verwachtingen en druk vanuit de directe omgeving en de bredere maatschappij. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe kom je tot je eigen keuzes en de juiste keuzes?
Wij kijken naar jouw kracht en hoe jij je tot nu toe hebt weten te redden en hoe jij je verhoudt tot anderen om je heen en de maatschappij.
Exclusiecriteria
In sommige gevallen zullen wij niet goed genoeg in staat zijn om je te helpen. Om die reden zullen wij je terug verwijzen naar uw huisarts met het advies je te verwijzen naar een instantie die jou wel kan helpen met jouw klachten. Het kan hierbij gaan om:
- Psychose, hallucinaties of wanen
- (Ernstige) stoornissen of problemen in en door het gebruik van middelen zoals alcohol en drugs
- (Ernstige) persoonlijkheidsproblematiek
- NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) en/of een verstandelijke beperking
- Suïcidaliteit en/of crisisgevoeligheid
Overig en meer informatie
Mocht je klachten ervaren die hierboven niet worden beschreven en/of heb je meer vragen over jouw situatie, neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier hier op onze website. Wij kunnen dan jouw specifieke situatie doornemen en kijken naar de behandelmogelijkheden binnen onze praktijk.
Veelgestelde vragen
Behandelgesprekken met een psycholoog bieden jou de mogelijkheid om beter te overzien waar je tegenaan loopt en te ontdekken hoe jij hier het beste mee om kunt gaan. Jouw vermogen tot zelfreflectie wordt versterkt: wat is er met mij aan de hand en wat heb ik eigenlijk nodig?
Er is veel verscheidenheid in hoe we samen aan de slag gaan. Soms is het bijvoorbeeld nodig veel structuur in de sessies aan te brengen met het aanhouden van vaste thema’s of oefeningen, en soms is het passender de structuur meer los te laten en is de therapie vooral van jouw inbreng afhankelijk. Het één is niet per se beter dan het ander. Dit is afhankelijk van hoe jij in elkaar zit, van de klachten die jij ervaart en van wat jij belangrijk vindt.
Bij onze praktijk helpen wij jou graag verder om aan jouw doelen te werken!
Wanneer er sprake is van milde of matig ernstige psychische klachten, is behandeling bij onze praktijk meestal mogelijk. Denk onder meer aan: somberheid, angsten, negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en levensvragen. Je bent altijd welkom om contact met ons op te nemen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn en om meer helderheid te krijgen over wat je nodig hebt om jouw leven te veranderen en te verbeteren. Ernstige problematiek behandelen wij doorgaans niet. Dit is zo omdat wij bijvoorbeeld geen mogelijkheid hebben tot opname en geen 24-uurs bereikbaarheid of crisisdienst hebben. Wij kunnen dan dus niet de zorg bieden die eigenlijk nodig is.
Twijfel je of behandeling bij onze praktijk passend is, neem dan contact met ons op voor overleg. Ook zou je contact kunnen opnemen met je huisarts om samen te kijken naar passende hulp.
Onze praktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland en wij bieden verzekerde zorg die vergoed kan worden vanuit de basisverzekering. Bij vergoeding uit de basisverzekering betaal je wel altijd eerst jouw eigen risico, wat standaard € 385,- per jaar is. Hier krijg je dan ook een rekening voor van jouw verzekeraar.
Om in aanmerking te komen voor vergoede behandelgesprekken, hebben we een verwijsbrief nodig van je huisarts. Deze kan ook digitaal via Zorgdomein naar Raja Psychologie in Den Haag worden verstuurd.
De tarieven bij vergoede behandelgesprekken zijn hier terug te vinden.
Verder zijn behandelgesprekken op basis van zelfbetaling ook mogelijk. Het tarief is dan €120 per sessie van 60 minuten.