Therapievormen & Groepsaanbod

Acties leiden misschien niet altijd tot geluk,
maar er is geen geluk zonder actie.
— William James

Wij geloven erin dat het enorm ondersteunend kan zijn om jezelf op een andere manier te ervaren in een veilige omgeving.

Home » Therapievormen & Groepsaanbod

Ontdek jezelf in een veilige omgeving

In ons leven bevinden we ons allemaal wel eens in een periode van kwetsbaarheid en nederigheid. Ieder van ons heeft iemand nodig en verdient iemand die ons ziet, naar ons luistert en die voor ons zorgt op weg naar een beter zelf en een beter leven.

Werken aan verandering en verbetering is een process waarin we hier bij Raja Psychologie proberen helder te krijgen hoe je over dingen denkt, hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Binnen onze praktijk vinden wij het belangrijk dat een behandeltraject aansluit bij wat jij nodig hebt en daarom kiezen wij ervoor om behandelgesprekken te combineren met andere vormen van therapie. 

Een belangrijk onderdeel van een behandeltraject bij Raja Psychologie is het (opnieuw) herkennen en verkennen van jouw eigen mogelijkheden. We geloven dat het enorm ondersteunend kan zijn om jezelf op een andere manier te ervaren of jezelf – in een veilige omgeving – in een voor jou misschien ongemakkelijke setting te brengen. Dit kan je helpen om meer in contact te komen met jezelf, je gevoel en je lichaam.

Woorden kunnen moeilijk te vinden of moeilijk te zeggen zijn en soms ben je je niet eens bewust van wat je voelt. Verschillende vormen van therapie stellen je in staat je gevoelens op een veilige en productieve manier te kanaliseren.

Het specifieke van werken in groepen is dat de leden van de groep allen betrokken zijn bij elkaar. Juist deze betrokkenheid, verbondenheid en interactie met elkaar bieden jou extra ontwikkelingsmogelijkheden.

Heb je nog vragen of wil je je graag aanmelden? Stuur een mail aan info@rajapsychologie.nl of vraag je behandelaar. 

Actueel

in groepsvorm (ca. 90 min)

Mentaal in Beweging

- met Abdellah

Mentaal in Beweging biedt een holistische benadering van therapie, waarin het lichaam en de geest in harmonie samenwerken om persoonlijke ontwikkeling en welzijn te bevorderen. Het is een unieke groepstherapie die de kracht van fysieke beweging en sportieve activiteiten combineert met mentale reflectie en persoonlijke groei. 

Tijdens de sessie worden verschillende sport- en boksoefeningen ingezet om zowel het lichaam als de geest te stimuleren. De fysieke inspanning biedt niet alleen tal van gezondheidsvoordelen, maar creëert ook een dynamische omgeving waarin je jouw mentale processen kan verkennen en begrijpen. 

Beweging stimuleert de aanmaak van endorfine, verbetert de fysieke conditie, en helpt bij het verminderen van stress en spanning. Door bewust stil te staan bij wat er binnen jouw lichaam gebeurd tijdens de fysieke activiteiten, heb je de mogelijkheid om een beter inzicht te krijgen in jouw gedachten en emoties.

Door de combinatie van beweging en mentale reflectie kan je dus persoonlijke inzichten verkrijgen die van toepassing zijn op jouw dagelijks leven en je kan jouw eigen mogelijkheden helpen herkennen en verkennen.

Werken in een groep biedt bovenop de mogelijkheid om steun en feedback te krijgen van anderen, wat kan bijdragen aan een gevoel van verbondenheid en het bevorderen van persoonlijke groei.

De sessie duurt ongeveer 60 minuten en word gehouden in een kleine, veilige groep waarin respect en acceptatie centraal staan. Neem voor en na de sessie genoeg tijd voor jezelf.

Comfortabele sportkleding/-schoenen en een flesje water zijn aanbevolen!

Wanneer? Vrijdag, 19 Juli om 16:00 uur

in groepsvorm (ca. 90 min)

Energetische Workshop 'Hoofd-Hart-Gevoel - Ontwikkel jouw Intuïtie'

- met Simone

We organiseren diverse workshops ter ontspanning en verbinding. Nieuw is de energetische workshop “Hoofd-Hart-Gevoel” met onze collega Simone. Ze deelt met plezier haar kennis en ervaring in het opwekken van energie, bewaken ervan en bewustwording wat energie kost en geeft.

We weten onbewust namelijk heel veel. Ben je nieuwsgierig hoe je je bewust kan worden van wat je waarneemt in en om je heen? Wat “voel” je aan en hoe doe je dat?
Heb je soms het idee dat je wat energie verliest of moe wordt in contact met anderen of in een omgeving met veel prikkels? In deze workshop leer je niet alleen op welke manieren je “intuïtief” waarneemt, maar ook hoe je ervoor kunt zorgen dat je vitaal bent in elke omgeving. Je leert werken met het aanvoelen van en omgaan met grenzen.

In een veilige setting gaan we samen diverse oefeningen doen en een beetje theorie behandelen, maar natuurlijk vooral zelf ontdekken, voelen en delen. 

Doel van de workshop is jouw energie beheren zodat je hiervan voldoende hebt om de dingen te doen die energie kosten en zelfs wat energie gaat overhouden. Want als je iedere dag een beetje energie overhoudt, start je de volgende dag met een extra vitaal gevoel.

Wanneer?

Donderdag, 25 Juli om 10:00 uur

Aromatherapie

- met Marjolein

Tijdens de Aromatherapie workshop kun je kennis maken met een therapievorm die gebruik maakt van etherische oliën. Etherische oliën kunnen een positieve invloed hebben op lichaam en geest en je fysieke of psychische klachten verbeteren.

Het inzetten van aromatherapie kan een mooie aanvulling zijn op je huidige behandeling in de praktijk. Tijdens de groepstherapie kun je naast kennismaken met de therapievorm ook ontdekken welke olie bij jou past en ervaren wat de olie voor jou kan betekenen in jouw weg naar verandering en verbetering.

Aan het einde van de groepstherapie neem je jouw passende olie mee naar huis en kun je deze inzetten in je dagelijks leven.

Wanneer?

Donderdag, 15 Augustus om 14:30 uur

in groepsvorm (ca. 60 min)

Individuele therapie

"Geef je leven weer de richting die je wenst!"

5/5

Zeer persoonlijk en empatisch.

Ik ben erg tevreden over de algehele gang van zaken. De praktijkruimte is aangenaam en er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving.

5/5

Passende oplossing

Ik ben heel tevreden over mijn behandeling. Er is namelijk heel passend gekeken naar de situatie en aan de hand daarvan is er gekeken wat goed is en wat niet.  

Lichaamsgerichte therapie

- met Heidi

Je lichaam is altijd in het nu, maar het draagt de herinnering van het verleden. Hierdoor kan je nu aanpakken wat voorheen verstoord was omdat het 1 geheel is in het lichaam.

Je lichaam wordt beïnvloed door al jouw ervaringen en emoties. Het is in staat om veel te verwerken, te dragen of te helen. Maar als het genoeg is dan geeft het lichaam een seintje dat er iets mis gaat. Wanneer we niet luisteren naar deze signalen kunnen er blokkades vast komen te zitten die zich kunnen uiten in pijn, ziekte of emoties.

Lichaamsgerichte therapie kan je leren om te luisteren naar wat het lichaam te zeggen heeft.

Samen met Heidi ga je op zoek naar de verborgen boodschappen en hun betekenis. Je leert communiceren met je lichaam en op een gezonde manier weer tot uitdrukking brengen wat er in je speelt. Naast het emotioneel functioneren kijkt Heidi ook naar jouw lichaamsspanning, lichaamstaal, lichaamshouding en jouw manier van bewegen. Door middel van ademhaling, expressie, beweging of aanraking kan je weer in contact komen met jezelf en jouw proces.

Lichaamsgerichte therapie is voor velen prettig omdat je niet veel hoeft te praten of te analyseren. Door de eerlijkheid van je lichaam kom je snel tot de essentie van het probleem en kun je zonder woorden verandering aanbrengen. Als je goed op het signaal van je lichaam let, begrijp je het zonder erbij na te denken.

Kunstzinnige therapie

- met Agnes

Kunstzinnige therapie geeft je de mogelijkheid om in een buitengewone, rustgevende en non-verbale manier het onzegbare uit te drukken. Woorden kunnen moeilijk te vinden of moeilijk te zeggen zijn en soms ben je je niet eens bewust ervan wat je eigenlijk voelt. De kleuren en vormen die in de Kunstzinnige therapie worden gebruikt, kunnen de veerkracht bevorderen om jouw psychologische en fysieke balans te herstellen en om een nieuw leven aan te gaan. Door middel van tekenen, schilderen of boetseren kun je je gevoelens en gedachten een vorm geven. Hoe ziet jouw angst er nou eigenlijk uit? En welke kleur geef je eraan?

Kunstzinnige therapie geeft je de vrijheid om je verhaal op je eigen manier te delen door middel van vormen of symbolen. In de stilte kun je je gevoelens op een veilige en productieve manier kanaliseren. Je kan je probleem zien en zelfs aanraken. Je kan boosheid loslaten door middel van kleuren en streken. Met deze nieuwe manier van omgaan met wat je voelt zullen groei en genezing komen. Ieder van ons draagt de kunst van het beter worden in zich. 

Emotiegerichte therapie

- met Shira

Van jongs af aan worden we gevoed met informatie en kennis die ons moet helpen de wereld om ons heen beter te begrijpen. Maar als het aankomt op iets voelen en het begrijpen van deze gevoelens denken we vaak dat het allemaal vanzelf moet gaan. Dat is niet vanzelfsprekend, want ook emotionele kennis en vaardigheden moeten we leren!

Emotionele intelligentie is je vermogen met geduld en inzicht om te gaan met de belangrijkste problemen die je in jouw dagelijks leven tegenkomt. Zowel in je relaties met anderen, als in je relatie met jezelf. In hoeverre begrijp je wat er bij anderen onder de oppervlakte speelt en kan je je inleven in hun standpunt? En hoe goed ben je in staat om te gaan met woede, jaloezie, angst en verwarring?

In de sessies leer je meer over jouw emoties, hoe het voelen en herkennen van emoties je leven rijker kan maken en wat handvatten om er beter mee leren om te gaan.

Therapeutische Interventie

Het verschil tussen therapeutische interventie sessies en psychologische gespreksconsulten zit hem in de visie, de methode en de doelen die worden bereikt.

Onze therapeute Sakura zal je op jouw weg ondersteunen en begeleiden. Daarbij kan je meer leren over je kwaliteiten en talenten, leren omgaan met feedback geven en ontvangen of meer inzicht krijgen in je eigen functioneren en je eigen leven optimaliseren. Je zult zelf aan het werk worden gezet, zodat je je eigen pad onder leiding kunt lopen. Ook leer je tools en technieken waardoor je tijdens, maar ook na de behandeling zelf verder kunt gaan. De invulling van de sessies is praktisch en toekomstgericht zodat je beter in staat om je eigen doelen te bereiken. 

Groepsaanbod

Creatieve therapie

'Wie ben ik? - Een onderzoek in kleur en beweging op papier'

- met Agnes

Veel dingen die je voelt en ervaart zijn vaak nog niet in woorden uit te drukken, of je bent je er nog niet bewust van. Door middel van tekenen, schilderen of boetseren kan je iets creëren wat kan helpen om je psychische en lichamelijke evenwicht te herstellen.

Als je denkt dat je niet creatief of kunstzinnig bent, dan zouden we je juist willen stimuleren om te komen en jezelf deze ervaring te gunnen: ‘Ieder mens wordt als kunstenaar geboren, de kunst is om er een te blijven’ Pablo Picasso Onder begeleiding van onze therapeute Agnes zal je stap voor stap aan de slag gaan op je eigen manier en mag jij je eigen invulling geven aan de opdrachten. Aan het einde van de middag ben je een ervaring rijker, heb je jezelf beter leren kennen en neem jij je kunstwerk mee naar huis!

in groepsvorm (ca. 90 min)

Zelfvertrouwen

- met Shira

Zelfverzekerde mensen lijken op hun gemak met zichzelf en hun leven. Ze nodigen uit tot vertrouwen en wekken vertrouwen bij anderen.
Maar het is niet altijd gemakkelijk om vertrouwen in jezelf te hebben, vooral als je van nature zelfkritisch bent of als andere mensen je naar beneden halen. Zelfvertrouwen is essentieel in bijna elk aspect van ons leven, maar toch hebben veel mensen moeite om het te vinden.

In deze sessie gaat onze collega Shira jou leren hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten en behouden.

 

in groepsvorm (ca. 90 min)

in groepsvorm (ca. 90 min)

Samen in Beweging

- met Abdellah & Bulent

Een belangrijk onderdeel van een behandeltraject bij Raja Psychologie is het (opnieuw) herkennen en verkennen van jouw eigen mogelijkheden. Door middel van bewegingsgerichte en lichaamsgerichte activiteiten kan er gewerkt worden aan het verminderen van bewegingsangst, beter luisteren naar lichaamssignalen, een betere energieverdeling en plezier in bewegen. Even uit je hoofd, en terug naar je lichaam!

Bewegen heeft vele voordelen. Het versterkt zelfredzaamheid, omdat spieren weer gebruikt worden. Ook verbetert bewegen de werking van de hersenen en bij buiten bewegen is er de positieve invloed van licht en lucht, wat grote gezondheidsvoordelen heeft.

Het specifieke van werken in groepen is dat de leden van de groep allen betrokken zijn bij elkaar. Juist deze betrokkenheid, verbondenheid en interactie met elkaar bieden jou extra ontwikkelingsmogelijkheden. Verbinding met jezelf en je lichaam is de sleutel om je te verbinden met andere mensen in het dagelijks leven.

Het is een kleine groep waarin respectvol en accepterend met mekaar om wordt gegaan in een omgeving waarin je je veilig en vertrouwd kan voelen. Er wordt rekening gehouden met jou individuele behoeftes, zorgen en spanningen.

De sessie duurt ca. 60 min, maar er zal achteraf een korte nabespreking zijn. Onze collega’s Abdellah en Bulent zullen de groep begeleiden. Houd alstublieft rekening met genoeg tijd voor jezelf – voor en na de sessie.

Comfortabele sportkleding/-schoenen en een flesje water zijn aanbevolen.

 

Aromatherapie

- met Marjolein

Tijdens de Aromatherapie workshop kun je kennis maken met een therapievorm die gebruik maakt van etherische oliën. Etherische oliën kunnen een positieve invloed hebben op lichaam en geest en je fysieke of psychische klachten verbeteren.

Het inzetten van aromatherapie kan een mooie aanvulling zijn op je huidige behandeling in de praktijk. Tijdens de groepstherapie kun je naast kennismaken met de therapievorm ook ontdekken welke olie bij jou past en ervaren wat de olie voor jou kan betekenen in jouw weg naar verandering en verbetering.

Aan het einde van de groepstherapie neem je jouw passende olie mee naar huis en kun je deze inzetten in je dagelijks leven.

 

in groepsvorm (ca. 75 min)

Gezellig samen bakken

- met Sakura

Je bakt graag of je wilt gewoon graag gezellig bezig zijn?

Dan is bakken bij Raja Psychologie echt iets voor jou. Tijdens de sessie is er veel ruimte om te oefenen, vragen te stellen en gezelligheid. Sakura zorgt voor leuke bakopdrachten, lekkere grondstoffen en goede gereedschappen. Al het lekkers wat je bakt/maakt neem je natuurlijk mee naar huis!

We bieden bakopdrachten aan die praktisch zijn en die vooral makkelijk thuis (met succes) herhaald kunnen worden. Afhankelijk van het aantal deelnemers zal er in groepen van 2 worden gewerkt omdat wij geloven dat het een prettige draai geeft aan het bakken en de groepsdynamiek. Voordat we aan de slag gaan nemen we de opdracht samen door met als doel de parate kennis te onderzoeken maar ook om een goed beeld te schetsen van de te volgen stappen. 

De dag zal eindigen met een prachtig bakresultaat van je eigen prestatie!

 

in groepsvorm (ca. 120 min)

Yogatherapie

- met Shira

De therapie vindt plaats in de Bezinningsruimte van onze praktijk en wordt begeleid door onze lieve collega Shira. Het opdoen van nieuwe ervaringen kan je helpen jezelf beter te leren kennen en kan een enorme hulp zijn om te werken aan een fundamentele verandering en verbetering binnen je behandeltraject bij onze praktijk.

Yoga betekent verbinding. Het gaat om het verbinden van lichaam, adem en geest. De adem staat hierbij centraal. Door concentratie op de adem en de houding ontstaat een meditatieve aandacht die leidt naar meer verbinding met jezelf. Verbinding met jezelf en je lichaam is de sleutel om je te verbinden met andere mensen in het dagelijks leven.

Het is een kleine groep waarin respectvol en accepterend met mekaar om wordt gegaan in een omgeving waarin je je veilig en vertrouwd kan voelen. Er wordt rekening gehouden met jou individuele behoeftes, zorgen en spanningen. Hierdoor is deze therapievorm geschikt voor iedereen.

in groepsvorm (ca. 90 min)

Beter slapen, voller leven!

- met Shira

Slecht slapen is verschrikkelijk…

Nachtenlang liggen woelen in bed of simpelweg klaarwakker naar je plafond liggen staren.

Daarbij dan nog die malende gedachten: “Als ik nu niet in slaap val, presteer ik morgen op mijn werk niks!” of “Het is toch niet normaal dat ik zo vaak wakker lig? Straks word ik nog gek!

Hoog tijd om dit patroon te doorbreken!

In deze sessie gaat Shira je meer vertellen over slaap en hoe je jouw slaap kan verbeteren.

 

in groepsvorm (ca. 90 min)

Bewegingstherapie

- met Bulent

Een belangrijk onderdeel van een behandeltraject bij Raja Psychologie is het (opnieuw) herkennen en verkennen van jouw eigen mogelijkheden. Door middel van bewegingsgerichte en lichaamsgerichte activiteiten kan er gewerkt worden aan het verminderen van bewegingsangst, beter luisteren naar lichaamssignalen, een betere energieverdeling en plezier in bewegen.

De middelen die hiervoor door onze coach Bulent ingezet worden zijn kleine workouts in vorm van spel en verschillende bewegingsactiviteiten buiten aan de frisse lucht. 

Even uit je hoofd en terug naar je lichaam!

in groepsvorm (ca. 90 min)

Voed jezelf

- met Sakura

Pruttelende saus, roeren in de pannen, zelfs van groente snijden kan je helemaal zen worden. Zeker in ons druk leven kan koken een rustmoment voor onszelf zijn.

Onze Kookworkshop is zo fijn omdat je samen met iets bezig bent. Als vanzelf praat je de dag door, terwijl je ondertussen samenwerkt om het eten te bereiden.

In een kleine groep ga jij onder begeleiding van onze collega Sakura een gezonde vegetarische maaltijd bereiden – op het menu staat Vietnamese springrolls en Bun bo nam bo. Rond 18:00 uur gaan we dan gezellig samen eten.

Eten verbindt.

 

in groepsvorm (ca. 120 min)

in groepsvorm (ca. 90 min)

Mindfulness & Meditatie

- met Shira

“We are human beings, not human doers.”

Denk je vaak aan iets anders dan waar je op dat moment mee bezig bent? “In-het-moment” leven, hoe doen we dat of hoe zijn we daar? Wat betekent het om je te concentreren op zijn in plaats van doen in een tijdperk waarin productiviteit wordt beloond? Wat betekent het om een doelgericht, gereflecteerd leven te leiden? En hoe heeft mindfulness er iets mee te maken?

Mindfulness klinkt bijna als magisch geneesmiddel. Je kan er op allerlei manieren van profiteren. Het kan helpen bij slaapproblemen, gewichtsverlies, symptomen van depressie of angst, impulsiviteit, zelfrespect, aandacht en concentratie, empathie en mededogen, en algehele lichamelijke gezondheid en mentaal welzijn.

Mindfulness is ontwikkeld door John Kabat-Zinn, een getrainde Dharmaleraar (Dharma betekent lijden en verwijst naar de leer van de Boeddha).

Tijdens verschillende oefeningen en technieken opzettelijk aandacht besteden aan het huidige moment, zonder het te beoordelen of direct iets te hoeven veranderen. Je bewust ervan zijn van wat je zintuigen je op dit moment vertellen.

Terwijl je leert om aandacht te schenken aan je gedachten, gevoelens en waarnemingen van je zintuigen zonder ze als goed of slecht te beoordelen, ontdek je nieuwe graden van vrijheid en leer je hoe je beter met stress om kunt gaan.

Ook al zijn dit misschien bijproducten van mindfulness, in de kern gaat mindfulness eigenlijk niet over stressvermindering, verhoogde productiviteit of betere kwaliteit van leven.

Het woord mindfulness is een vertaling van het oorspronkelijke woord ‘sati’, waar de letterlijke betekenis ‘geheugen’ is. Een ander woord ervoor is ‘herinneren’. Ja, het gaat om aandacht, maar het is meer dan alleen aandacht. Aandacht besteden aan onze gedachten bevordert ook bewustwording van de persoon die we proberen te zijn, de waarden naar die we leven en het soort ethische of morele levensstijl dat we willen leiden.

Leren om vol te leven zoals jij dat wenst!

 

in groepsvorm (ca. 90 min)

Mandala

- met Shira

Een mandala is een cirkel, het woord komt uit het Sanskriet en betekent (magische) cirkel. 

Je kunt werken met geometrische patronen door de cirkel te verdelen in gelijkmatige vlakken. Dat patroon kan je zo ingewikkeld maken als je wilt. Daarna ga je de vlakken naar eigen keuze inkleuren waardoor een geheel eigen patroon ontstaat.

Zo focus je je aandacht bij wat je aan het doen bent, er ontstaat rust en ruimte in je hoofd. Je laat je verrassen door de patronen, de vormen en kleuren die onder je handen ontstaan. Ontstaat er een harmonisch beeld en wordt het één geheel? Welke inspiratie kan je zelf hieruit halen? 

Het gaat bij mandala tekenen niet over presteren of om een ‘mooie tekening’ af te leveren. Belangrijk juist is je beleving tijdens het tekenen. Zelf ervaar ik de stilte en ruimte in mijzelf en plezier bij het maken ervan. Heel belangrijk is om zonder oordeel naar jezelf en de tekening te kijken. Spiegelt je mandala iets van jezelf? Zegt het patroon dat ontstaat iets over jou?

Natuurlijk kan je ook mandala’s maken door gewoon te tekenen wat er in je opkomt, vanuit een thema of vanuit een visualisatie. Hierbij gaan mensen bijna automatisch al symbolen gebruiken.

Doordat je binnen een cirkel tekent beweeg je je continu tussen het centrum en de buitenrand. Je gaat aldoor van binnen en naar buiten en weer terug. Hierdoor word je als het ware zelf ook naar binnen gezogen. De mandala wordt een tekening van binnenuit die over jezelf gaat: je ontdekt je creativiteit en je eigen symboliek. 

“De mandala werkt als voorstelling van het onbewuste zelf” – Psycholoog Carl Gustav Jung

Samen zullen we de mandals gebruiken als middel tot creativiteit, innerlijke verdieping en persoonlijke ontwikkeling.

 

Wandeltherapie "Stap voor Stap"

- met

Uit onderzoek gebleken dat mensen door contact met de natuur minder fysieke en emotionele klachten hebben. Zo hebben zij minder last van depressies en angsten.

De natuur werkt ook helend bij de verwerking van vervelende gebeurtenissen zoals bij rouw en verlies. Mensen die meer tijd doorbrengen in de natuur herstellen sneller van stress en concentratieproblemen. Ook voelen mensen zich minder eenzaam en zijn ze minder vaak ziek.

Tijdens wandeltherapie maken we naast de gebruikelijke therapie-technieken (zoals o.a. CGT, narratief, opstellingen, oplossingsgerichte technieken en mindfulness oefeningen) waar mogelijk uiteraard gebruik van de natuur zelf! De natuur is wat ons betreft een onuitputtelijke bron om mee te werken. 

 

in groepsvorm (ca. 90 min)

Ademhaling

- met Shira

Iedereen die een drukke baan heeft, druk is met de kinderen of gewoon in de westerse wereld woont weet dat stress een belangrijke constante is in je leven. En hoe fijn zou het zijn als je deze stress wat makkelijker onder controle zou hebben? Soms voelt het alsof we vastzitten in bepaalde patronen die zichzelf constant lijken te herhalen.  Ademhaling kan je door de emotie en spanning heen helpen. 

In een prikkelende, praktische en vooral luchtige sessie ga je van onze collega Shira leren wat goed ademhalen is en hoe je meer in contact komt met je lichaam.

 

in groepsvorm (ca. 90 min)

Yogatherapie

- met Shira

De therapie vindt plaats in de Bezinningsruimte van onze praktijk en wordt begeleid door onze lieve collega Shira. Het opdoen van nieuwe ervaringen kan je helpen jezelf beter te leren kennen en kan een enorme hulp zijn om te werken aan een fundamentele verandering en verbetering binnen je behandeltraject bij onze praktijk.

Yoga betekent verbinding. Het gaat om het verbinden van lichaam, adem en geest. De adem staat hierbij centraal. Door concentratie op de adem en de houding ontstaat een meditatieve aandacht die leidt naar meer verbinding met jezelf. Verbinding met jezelf en je lichaam is de sleutel om je te verbinden met andere mensen in het dagelijks leven.

Het is een kleine groep waarin respectvol en accepterend met mekaar om wordt gegaan in een omgeving waarin je je veilig en vertrouwd kan voelen. Er wordt rekening gehouden met jou individuele behoeftes, zorgen en spanningen. Hierdoor is deze therapievorm geschikt voor iedereen.

 

in groepsvorm (ca. 90 min)

Zonnekind

- met Shehzad

Iedereen draagt een schaduw en een zonnekind in zich.

Veel dingen in onze kindheid hebben een grote indruk op ons gemaakt en zelfs een grote impact op ons gehad. Soms weten we dat en soms niet. Als we proberen deze te herkennen kan ons dat helpen om te leren hoe we beter om kunnen gaan met moeilijke situaties in het heden. We moeten weten dat we een schaduw en een zonnekind met ons meedragen en we moeten deze ook kunnen herkennen wanneer deze tevoorschijn komen. Ons schaduwkind houdt alle negatieve dingen in in die wij geloven en die wij als kinderen hebben geleerd. Net zoals alle zorgen, angsten en twijfels. Tegenover hiervan staat ons zonnekind. Deze houdt alle mooie dingen van onze kindheid in. Wat hebben we geleerd en welke positieve dingen hebben we beleefd? Wat kunnen we hiervan leren vandaag?

Tijdens deze sessie proberen we samen het zonnekind in jou te ontdekken.

 

in groepsvorm (ca. 90 min)

Pluk de Dag

- met Shira

Walk and wonder and work mini miracles!

Kom gezellig mee wandelen rond Westbroek park en Van Stolkpark, pluk kruiden, bloemen en badjes en leer over de medicische krachten die ze hebben en hoe jij natuurlijker gezond kan blijven, wonden kan helen, huid kan verzachten, darmen en nieren kan ondersteunen voor meer welzijn en ook gewoon gezelschap! Wees vooral welkom!! (Ook wil je alleen wandelen en met anderen zijn, misschien leer je stiekem toch wat 😉

Als het nog vlierbloesem seizoen is gaan we achteraf siroop maken op de praktijk. 

Neem wat liefst papieren zakje(s) mee voor verzamelen van kruiden.

Even in de natuur en terug naar je lichaam!

 

in groepsvorm (ca. 120 min)

Schrijf jezelf

-

Schrijven is een fijne en veilige manier om jezelf op een andere manier te ervaren en beter te leren kennen. Ook kan het helpen richting en vorm te geven aan waar je naartoe wil in je leven. En op zijn minst kan het een uitlaatklep zijn voor de dingen die je wel wil uiten, maar (nog) niet met iemand wil delen.

Tijdens de bijeenkomsten is er ruimte voor individueel vrij schrijven en voor schrijfoefeningen. Je kan je laten leiden door wat er in je opkomt en vanuit je pen op het papier wordt overgedragen. Er zal tijd zijn om met elkaar te delen en in gesprek te gaan over wat we op papier hebben gezet.

 

in groepsvorm (ca. 90 min)

in groepsvorm (ca. 90 min)

Zelfkennis

- met Shira

Zelfkennis is het bewustzijn van jouw gevoelens, eigenschappen, motivaties en capaciteiten. Terwijl je in de loop van je leven leert en groeit, verandert je vermogen om jezelf te kennen en je bewust te worden van wie je bent voortdurend.

Hoewel het leren over jezelf is een verhelderende reis, maar voor velen geen eenvoudige reis. Onze geest ontwikkelt mechanismen om onaangename of angstaanjagende gedachten en gevoelens buiten ons bewustzijn te houden. Deze mechanismen, zoals opzettelijk vergeten of onbewuste onderdrukking, kunnen ervoor zorgen dat we de reflectie vermijden die nodig is om ons zelf beter te leren kennen. Dit komt omdat we een sterker verlangen hebben om een bepaald intern beeld van onszelf te behouden dan om te leren wie we werkelijk zijn. Het eindresultaat is dat het ons vaak aan zelfkennis ontbreekt en dat we ons niet bewust zijn van de voordelen ervan in ons persoonlijke en professionele leven.

Tijdens deze sessie leer je jezelf beter kennen zodat je beter voor jezelf kunt zorgen en beter in staat bent om je doelen te bereiken.

Emoties

- met Shira

Wij mensen investeren veel tijd en energie in ‘slimmer’ worden. Van jongs af aan worden we gevoed met informatie en kennis die ons moet helpen de wereld om ons heen beter te begrijpen. Maar als het aankomt op iets voelen en het begrijpen van deze gevoelens denken we vaak dat het allemaal vanzelf moet gaan. Dat is niet vanzelfsprekend, want ook emotionele kennis en vaardigheden moeten we leren!

Emotionele intelligentie is je vermogen met geduld en inzicht om te gaan met de belangrijkste problemen die je in jouw dagelijks leven tegenkomt. Zowel in je relaties met anderen, als in je relatie met jezelf. In hoeverre begrijp je wat er bij anderen onder de oppervlakte speelt en kan je je inleven in hun standpunt? En hoe goed ben je in staat om te gaan met woede, jaloezie, angst en verwarring?

In deze sessie leer je meer over je emoties, hoe het voelen en herkennen van emoties je leven rijker kan maken en wat handvatten om er beter mee leren om te gaan.

in groepsvorm (ca. 90 min)

Zelfwaarde

- met Shira

Een laag zelfbeeld en een lage eigenwaarde hebben een grote invloed op onze geestelijke gezondheid. In deze workshop leer je hoe de meesten van ons vast komen te zitten in nutteloze cycli met angst, zorgen en onze gedachten. We laten je kennismaken met zelfcompassie (het tegenovergestelde van zelfkritiek) en we leren je hoe je je eigen waarden kunt identificeren en ernaar kunt leven. Wanneer je je goede eigenschappen, sterke punten en talenten begint te herkennen en wanneer je de manier verandert waarop je tegen jezelf praat, kun je geluk, vreugde en vrede in je leven vergroten. Weg met het veiligheidsgedrag dat verband houdt met een laag zelfbeeld! Deze workshop reikt je een aantal effectieve tools aan om de regie van je leven weer in handen te nemen.

Aan het eind van de dag kan deze workshop je helpen om je relatie met jezelf te verbeteren en om dagelijkse uitdagingen het hoofd te bieden, zodat je klaar bent om levensveranderende doelen voor de toekomst te stellen!

in groepsvorm (ca. 90 min)

in groepsvorm (ca. 90 min)

Zelfliefde en acceptatie

- met Shira

Zelfliefde en zelfacceptatie betekenen allebei dat je jezelf accepteert zoals je bent, inclusief je tekortkomingen. Je accepteert dus óók – of beter gezegd: juist – je imperfecties.

Een gebrek aan zelfliefde belemmert je enorm in je doelen, geluk en relaties. Het leven spiegelt altijd de gevoelens die we in ons hebben, terug naar ons. Alles begint met – en hangt af van de mate van liefde die je voor jezelf bent.

Liefde houdt bovenal de kracht om te genezen. Wanneer je liefde niet meer op nummer 1 zet in je leven, sterf je iedere dag een beetje. Al je pijn komt van de overtuiging dat je bron van liefde buiten je is.

Ga maar even bij jezelf na: accepteer jij jezelf zoals je bent? Heb je momenteel wel liefde voor jezelf? Misschien heb je in je leven periodes gehad waarin je jezelf niet kon accepteren zoals je was, en misschien is dat nog steeds zo.

Hoe kun je meer van jezelf houden? Hoe kun je jezelf accepteren zoals je bent? Tijdens deze sessie krijg je tips van onze coach Shira om je zelfliefde en zelfacceptatie te vergroten… Hoe doe je dat? Wat is liefde eigenlijk? Het is in ieder geval het enige wat je nooit zal verliezen.

Begin met het ontwikkelen van meer zelfliefde voor jezelf!

Expressie

- met Heidi

Wat heeft het lichaam jou te vertellen?

In dit uur ga je bewegen op muziek, contact maken, spelenderwijs jezelf leren kennen en tot expressie brengen. Je leert je eigen voorkeurshouding herkennen en wat dat jou wil vertellen.

 Dat geeft stof voor de besprekingen tussendoor: Wat is een voorkeurshouding? Welke invloed heeft mijn houding op mijzelf en een ander? Hoe maak ik lichamelijk contact?

 

in groepsvorm (ca. 90 min)

in groepsvorm (ca. 90 min)

Zelfexpressie

- met Shira

De bestaans-essentie van elk “wezen” in heet universum, levend of niet levend, is expressie. Alles groeit en bloeit, zou je kunnen zeggen, dankzij deze expressie, of het nu gaat om een bloem, een stad of een mens. Bestaan is in zekere zin synoniem aan expressief zijn. Alles drukt zich uit, op welke manier dan ook. Het is de uitdrukking van het Absolute zelf, in manifeste vormen en bewegingen. Het geldt dus ook voor ons mensen. Het is belangrijk ons, op welke manier dan ook, “uit te drukken” in het leven.

Menselijke bloei, in zelfexpressie, is een heel groot goed en zou het belangrijkste doel in het leven van elk mens moeten zijn. Gericht op bloei kunnen we dit bovendien bewust/reflectief ervaren omdat onze menselijke natuur dit mogelijk maakt. Andere levende schepsels kunnen dat niet. Zonder een zekere mate van bloei in ons leven voelen we ons dan ook niet echt tot ons recht komen. Dan kan het leven zelfs als zinloos worden ervaren.

De ene mens gebruikt doek, verf en kwasten, een ander ontwerpt beelden of gebouwen, en weer ander danst, zingt, speelt of componeert muziek. Sommigen schrijven gedichten of boeken, sommigen geven les in wat ze bezielt of houden bijeenkomsten, en weer anderen stichten een gezin of ontwerpen een bedrijf om in te kunnen bloeien.

Anything can be art. Anything can be self-expression . Now you take the weapon and run with it.  – Gerard Way

Lees jezelf

-

Wat voor jou is, spreekt je aan. De betekenis die je aan het leven geeft, zegt iets over hoe jij in het leven staat. Boodschappen van de buitenwereld die we tot ons nemen, zijn een reflectie van wat er in ons speelt aan gedachten, gevoelens en overtuigingen. Deze uitwisseling gebeurt vaak onbewust. Maar het kan ook steeds bewuster, zodat we meer herkennen wie we zijn en wat we nodig hebben én keuzes kunnen maken die daarbij passen.

Tijdens “lees jezelf” oefenen we in het (heel) klein op een vrij letterlijke manier hoe we het leven kunnen lezen. Door op gevoel boeken, gedichten en quotes te lezen, kiezen we wat voor ons is en wat niet. We zullen hierover uitwisselen en door elkaar te zien, zien we onszelf misschien ook meer.

Er zal vanuit de praktijk leesvoer verzorgd worden. Mocht je zelf een (zelfhulp)boek, dichtbundel, quoteverzameling of tekst mee willen nemen, dan mag dat!

 

in groepsvorm (ca. 90 min)

Zelfvertrouwen

- met Shira

Zelfverzekerde mensen lijken op hun gemak met zichzelf en hun leven. Ze nodigen uit tot vertrouwen en wekken vertrouwen bij anderen.
Maar het is niet altijd gemakkelijk om vertrouwen in jezelf te hebben, vooral als je van nature zelfkritisch bent of als andere mensen je naar beneden halen. Zelfvertrouwen is essentieel in bijna elk aspect van ons leven, maar toch hebben veel mensen moeite om het te vinden.

In deze sessie gaat onze collega Shira jou leren hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten en behouden.

 

 

in groepsvorm (ca. 90 min)

Movies that Matter

Er zijn vele manieren om jezelf te inspireren en tot ontspanning te komen. Films zijn een sterk medium en kunnen ons vaak op een bepaalde manier bereiken waardoor een boodschap langer blijft hangen. 

We doen een gezamenlijke voorbespreking waar we kunnen delen wat onze verwachtingen en ideeën zijn. En na de film sluiten we af met een nabespreking, waar je de mogelijkheid hebt te delen hoe je het hebt ervaren en welke boodschap je met je meeneemt.

 

 

in groepsvorm (ca. 90 min)

Een cijfer waar wij trots op zijn

Het was een grote stap voor mij om me aan te melden bij een psycholoog, omdat ik dacht dat mijn problemen niet groot genoeg waren. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe groot je problemen zijn, je kunt altijd terecht bij deze praktijk. De heer Raja is een fijne behandelaar die voldoende ruimte biedt om je verhaal te doen.

5/5

De hulp die ik hier krijg is geweldig! De omgeving is erg fijn en degene met wie ik nu praat is heel aardig en ze luistert naar me en daarnaast geeft ze me goede advies en tools die werken. Daarnaast is het fijn dat ik haar kan mailen als ik bijv. in de put zit en gewoon niet weet wat ik moet doen. het is fijn om te weten dat je hier niet alleen voor staat.

5/5

Ik ben heel tevreden over mijn behandeling. Er is namelijk heel passend gekeken naar de situatie en aan de hand daarvan is er gekeken wat goed is en wat niet. Dit heeft duidelijke handvaten gegeven om sneller en beter een keuze te maken. Dit liep persoonlijk niet goed en een inzicht van iemand anders helpt sterk bij het bepalen wat goed is en wat niet. Uiteindelijk is dit ten goede gekomen voor mezelf en ben ik zelfstandiger geworden. Mijn angstproblemen zijn hierdoor veel minder geworden en ik ben er sterker van geworden. Daar ben ik ook heel blij mee.

5/5

Er is een goede probleemanalyse gemaakt en de adviezen sloten hier goed op aan. Terugkoppeling van het geleerde via de mail vond ik prettig. Hierdoor kreeg ik bevestigd of ik het advies goed begrepen had. De sfeer tijdens de gesprekken was goed. Er was aandacht voor hetgeen gezegd of juist niet gezegd werd.

5/5

Een tijd geleden kwam ik via Shehzad bij Emma met mijn dochter. Inaya, meisje van toen 7 jaar liep erg vast. Woedebuien op school, en wij wisten niet zo goed waar dit vandaan kwam. Emma was zowel voor mij als moeder, en Inaya erg steunend. Ik kon altijd terecht voor vragen, en Inaya vond het fijn om met haar te praten. Emma leerde Inaya om te gaan met haar boosheid, en gaf ons fijne adviezen waar ook school veel aan had.

5/5

De behandelingen geven jouw gedachten een ander perspectief en daarbij helpen die om jouw op het rechte pad te behouden, daarnaast zijn het allemaal hele lieve mensen waardoor de omgeving juist veilig voelt.

5/5

Veelgestelde vragen

Behandelgesprekken met een psycholoog bieden jou de mogelijkheid om beter te overzien waar je tegenaan loopt en te ontdekken hoe jij hier het beste mee om kunt gaan. Jouw vermogen tot zelfreflectie wordt versterkt: wat is er met mij aan de hand en wat heb ik eigenlijk nodig? 

Er is veel verscheidenheid in hoe we samen aan de slag gaan. Soms is het bijvoorbeeld nodig veel structuur in de sessies aan te brengen met het aanhouden van vaste thema’s of oefeningen, en soms is het passender de structuur meer los te laten en is de therapie vooral van jouw inbreng afhankelijk. Het één is niet per se beter dan het ander. Dit is afhankelijk van hoe jij in elkaar zit, van de klachten die jij ervaart en van wat jij belangrijk vindt.  

Bij onze praktijk helpen wij jou graag verder om aan jouw doelen te werken!

Wanneer er sprake is van milde of matig ernstige psychische klachten, is behandeling bij onze praktijk meestal mogelijk. Denk onder meer aan: somberheid, angsten, negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en levensvragen.  Je bent altijd welkom om contact met ons op te nemen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn en om meer helderheid te krijgen over wat je nodig hebt om jouw leven te veranderen en te verbeteren. Ernstige problematiek behandelen wij doorgaans niet. Dit is zo omdat wij bijvoorbeeld geen mogelijkheid hebben tot opname en geen 24-uurs bereikbaarheid of crisisdienst hebben. Wij kunnen dan dus niet de zorg bieden die eigenlijk nodig is.  

Twijfel je of behandeling bij onze praktijk passend is, neem dan contact met ons op voor overleg. Ook zou je contact kunnen opnemen met je huisarts om samen te kijken naar passende hulp.

Onze praktijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland en wij bieden verzekerde zorg die vergoed kan worden vanuit de basisverzekering. Bij vergoeding uit de basisverzekering betaal je wel altijd eerst jouw eigen risico, wat standaard € 385,- per jaar is. Hier krijg je dan ook een rekening voor van jouw verzekeraar. 

Om in aanmerking te komen voor vergoede behandelgesprekken, hebben we een verwijsbrief nodig van je huisarts. Deze kan ook digitaal via Zorgdomein naar Raja Psychologie in Den Haag worden verstuurd.  

De tarieven bij vergoede behandelgesprekken zijn hier terug te vinden.
Verder zijn behandelgesprekken op basis van zelfbetaling ook mogelijk. Het tarief is dan €120 per sessie van 60 minuten.